Hypotheekrentes massaal verhoogd in de eerste dagen van juli

14.07.2017

Na een uitspraak van de voorzitter van de ECB eind juni zijn de hypotheekrentes aan het stijgen. Wat is er aan de hand?

We raken er bijna aan gewend. Bij het kopen van een huis kun je profiteren van een zeer lage hypotheekrente. Er moet een keer een kentering komen. De rentes kunnen niet alleen maar zakken. Dat de hypotheekrentes ook kunnen stijgen hebben we gezien sinds 1 juli. Er zijn al tientallen verhogingen doorgevoerd. Hier kun je nog geen conclusies uit trekken, maar huizenkopers en huiseigenaren die de rentevast periode kunnen verlengen zijn wel op hun hoede.

Wat is er aan de hand?

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft eind vorige maand gezinspeeld op het afbouwen van het opkoopprogramma van staats- en bedrijfsobligaties. De ECB pompt iedere maand tientallen miljarden euro’s in de Europese economie. Het gaat beter met de economie, dus wordt het op deze manier van aanjagen van de economie binnenkort afgebouwd. De geldpersen gaan dus minder hard draaien. Hierdoor gaat het banken meer kosten om geld aan te trekken. Dit heeft natuurlijk ook weer invloed op de hoogte van de hypotheekrente.

Is het nu over met de pret?

In de eerste twee weken van juli zijn vooral de rentevast periodes van 10 jaar en 20 jaar duurder geworden. Het zijn geen grote sprongen, maar er zijn wel al 30 verhogingen doorgevoerd. Dat is even wennen, want wij waren gewend geraakt aan verlagingen. Dit kan een tijdelijke ontwikkeling zijn, maar de dalende trend kan nu ook omgezet worden naar een stijgende trend. De hypotheekrentes zullen niet in één keer met 1 procentpunt of meer verhoogd worden, maar ook een kleine verhoging kan al een groot verschil maken in de maandlasten. Er is geen reden tot paniek, maar het blijft wel opletten.

Wat staat jou nu te doen?

Je hoeft nu niet direct met grote haast een offerte aan te vragen. Een lichte stijging van de hypotheekrente is nog geen reden om impulsief te handelen. Dus nu niet snel een huis kopen om nog mee te kunnen liften op de lage rente. Een huis kopen of een nieuwe rentevaste periode kiezen moet weloverwogen gebeuren.


Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 026 - 445 67 35
  • E-mail: info@havekesverzekeringen.nl
Ik heb heel fijn samengewerkt met de hypotheekadviseur van Havekes Advies & Verzekeringen

 

Lees meer

Contactformulier

Ongeldige invoer

Contact opnemen

  • Telefoon: 026 - 445 67 35
  • E-mail: info@havekesverzekeringen.nl